Jdi na obsah Jdi na menu

Výživa štěněte

DESATERO VÝŽIVY ŠTĚNĚTE:

1.Štěňátko má jiné nároky na výživu než dospělý pes.

Podávejte mu výhradně krmivo určené pro tuto věkovou kategorii. Na krmení pro dospělé psy přejděte až po definitivním ukončení fyzického vývoje.

2.Štěňátko má malý žaludek. Denní krmnou dávku rozdělte na několik porcí: do 3.měsíce-4 jídla denně, od 3.do 6.měsíce-3 jídla denně, od půl roku-2 jídla denně.

3.Štěně má mimořádně citlivý zažívaci trakt. Krmení nikdy neměňte pouze kvůli změně chuti.Každou změnu krmiva provádějte postupně.

4.Dodržujte pravidelný čas krmení. Potravu štěněti ponechte k dispozici asi 30 minut a pak mu nezkonzumované zbytky odeberte. Pokud má pejsek neustálý přístup k jídlu, může se přejídat nebo se stát vybíravým.

5.Potrava má mít pokojovou teplotu. Příliš horké nebo studené jídlo může vyvolat zažívací potíže. Vybíravým psům krmivo ohřejte na tělesnou teplotu . Lépe se pak uvolňují aromatické a chuťové látky a potrava je pro psa lákavější.Granule se přelijí teplou vodou nebo masovým vývarem.

6.Pravidelně kontrolujte a zaznamenávejte hmotnost a výškové přírůstky štěněte. Příliš rychlé tempo růstu může vést k deformacím kosterní soustavy a tělesné stavby.

7.Dřív, než použijete jakýkoliv vitamínový a minerální přípravek, poraďte se s vaším veterinářem.

8.Mléko není nutnou ani vhodnou součástí výživy štěňat po odsavu. Organismus rychle ztrácí schopnost štěpit mléčný cukr laktózu a výsledkem je průjem nebo zvracení.

9.Po jídle nechte pejska asi 2 hodiny odpočívat. Neprovokujte jej ke hrám, nechďte s ním na vycházku(samozřejmě kromě nezbytného vyprázdnění se).

10.Všechny dlouhodobější potíže, jako jsou zažívací problémy, netipická konzistence a barva trusu, nadměrné pití či výrazná změna chuti k jídlu( i náhlé přejídání může být symptomem nemoci), raději konzultujte s veterinárním lékařem.

SPRÁVNÉ KRMIVO PRO PSA VÁM PŘINÁŠÍ TYTO VÝHODY:

Prospívá zdraví vašeho psa, minimalizuje vaše výdaje a šetří váš čas.